Enfortim-nos: L'Economia Social i Solidària als Casals i Ateneus!

Notícies
12/3/25
295
0

El projecte ENFORTIM-NOS ja surt a la llum! La proposta de creació i consolidació d'Estructures Econòmiques pròpies arreu dels Països Catalans a través dels Casals i Ateneus conjuntament amb el CEUP i altres entitats vinculades a l'ESS, que fa temps que es treballa, ja té dates definides pels cicles de formacions i jornades tècniques.

El moviment popular d'arreu dels Països Catalans afronta un repte clau per al futur: connectar la seva massa associativa i referencilitzar les estructures populars com a espais alternatius de transformació social. Això exigeix prioritzar l'anàlisi i recerca de necessitats del sector associatiu i desplegar programes des de l'economia social i solidària (ESS) i el cooperativisme que aportin solucions efectives.
Les crisis viscudes des de 2008, tant l'econòmica com la derivada de la COVID-19, van impactar profundament en l'associacionisme, en alguns casos posant en risc la seva viabilitat i reduint ingressos i fonts de finançament. Malgrat això, també s'han enfortit iniciatives d'arrel comunitària que han respost directament a les problemàtiques socials, especialment mitjançant xarxes de suport mutu, com amb la recent resposta a la DANA a l'Horta Sud i La Ribera, al País Valencià.

El Moviment Popular i l'Esquerra Independentista són hereus d'una tradició transformadora, comunitària i col·lectiva. La seva capacitat per respondre a les necessitats del territori mitjançant el treball en xarxa i la col·laboració amb l'Economia Social i Solidària, serà clau per enfortir les estructures ja existents i crear-ne de noves per combatre l'emergència climàtica, l'abús del capitalisme, les vulneracions de drets, els atacs a la llengua, etc.

Els Casals i Ateneus dels Països Catalans representen una part molt important d'aquestes estructures populars i, a través dels principis de la participació i militància col·lectiva i compromesa; l'autoorganització i autogestió; la implicació social, l'activisme, i la voluntat d'arribar a una societat més justa són una eina clau per a la transformació social arreu del territori. Aquests principis aproximen els Casals i Ateneus a l'Economia Social i Solidària (ESS), compartint marcs ideològics com el feminisme, l'ecologisme, la superació del capitalisme, el dret a l'habitatge i el dret a l'autodeterminació dels pobles. L'ESS, amb la seva dimensió comunitària, encaixa amb les pràctiques polítiques del Moviment a través de projectes socioempresarials orientats a la sostenibilitat de les comunitats o iniciatives de col·laboració per resoldre necessitats dins la comunitat.

Els 112 Casals i Ateneus dels Països Catalans coordinats a la Xarxa, agrupen entre 8.000 i 9.500 sòcies arreu de 30 comarques. Aquesta dimensió pot fer-los referents locals en la construcció de sobiranies i alternatives econòmiques per a la transició ecosocial.

Des de l'any 2019 que la Xarxa ha adquirit una forma jurídica en qualitat de Federació i actualment quasi el 50% dels casals i ateneus han formalitzat el pas de federar-se, fet que suposa un impediment a la consolidació d'aquesta entitat de segon grau i dificulta la seva funció tècnica. És per això que serà prioritari que s'afegeixin més Casals i Ateneus per a desenvolupar el projecte i poder esdevenir una estructura encara més forta que doni facilitats i recursos a tots els Casals i Ateneus.

El projecte es construeix amb l'objectiu de consolidar la Federació, creant uns nous serveis de suport als casals a través de la promoció de l'economia social i solidària; l'enfortiment de la Xarxa de Casals i Ateneus a través de l'entrada de nous casals i ateneus; la creació i consolidació d'estructures econòmiques pel Moviment. El pla de treball del projecte planteja un primer bloc amb 4 nous serveis que han de donar sentit i centralitat a l'estructura de segon grau:

1) Recerca i anàlisi: Elaboració, edició i difusió de l'Atles de les estructures econòmiques de casals i ateneus a través de les respostes de la fitxa que es farà arribar.
2) Informació sistematitzada: Elaboració i edició del catàleg de proveïdors de l'Economia Social i Solidària per Casals i Ateneus.
3) Prospecció de mercat social: Negociació d'avantatges i col·laboracions entre pro 1 veïdors de l'ESS i la Xarxa de Casals i Ateneus.
4) Comunicació: Creació d'un butlletí digital de proveïdors de l'ESS per a la base de dades de casals i ateneus i del conjunt de la seva base associativa.

El segon element d'anàlisi de context que cal tenir en compte en aquest projecte són els sectors econòmics que connecten l'economia social i solidària i l'activitat dels casals i ateneus. Les dues activitats econòmiques principals que han desenvolupat tradicionalment els casals i ateneus han estat la restauració i els esdeveniments culturals.

Restauració
Pel que fa a la restauració, destaca la proliferació de bars, tavernes i restaurants com a principal reclam de punts de trobada a casals i ateneus. Tot i que moltes d'aquestes iniciatives fan una aposta pel producte i productor de proximitat, és necessari poder aprofundir en les relacions de mercat social amb el sector agroecològic i alimentari de l'economia social i solidària.

Esdeveniments culturals
El segon àmbit econòmic que tradicionalment els casals han desenvolupat més activitat socioeconòmica, ha estat l'àmbit cultural. L'organització d'esdeveniments culturals, festes majors alternatives, programació de concerts, etc. formen part de l'agenda anual destacada de casal i ateneus.

Més enllà d'aquests dos àmbits econòmics el projecte planteja l'impuls de sectors econòmics emergents tant en la realitat dels casals i ateneus com en l'economia social i solidària:

El cooperativisme de consum agroecològic i els grups de consum.
El cooperativisme d'habitatge en cessió d'ús.
Les com 1 1 * * unitats energètiques locals.
Les xarxes de suport mutu i d'intercanvi.
La gestió d'espais i equipaments comunitaris.

I, a la vegada, es planteja incentivar l'ESS en aquells sectors on actualment hi ha un dèficit evident d'iniciatives i de proveïdors dins del mercat social català: la seguretat, el marxandatge, els continguts digitals, els circuits musicals, etc.

El projecte afronta doncs un segon àmbit d'actuacions per a connectar els casals i ateneus amb l'ESS, segons l'anàlisi de context identificat en aquest apartat:
1. Selecció d'una mostra de casals i ateneus per esdevenir proves pilot. Prioritzant la identificació d'experiències en l'àmbit de la restauració i la producció cultural.
2. Creació del Servei d'assessorament estratègic pe l'anàlisi d'oportunitats. Per a la creació de nova activitat econòmica a casals i ateneus, especialment en iniciatives emergents dins l'àmbit de l'ESS com són els grups de consum agroecològic, l'habitatge cooperatiu, les comunitats energètiques, etc.
3. Creació d'un gabinet d'anàlisi de mercat. En sectors econòmics deficitaris en proveïdors de l'ESS, com són la seguretat, el marxandatge, els circuits musicals, els continguts digitals, etc.

Trobareu tota la informació a les nostres xarxes socials i als correus interns d'informació.


Comentaris