Any Montserrat Roig

montse_roig_cara

Montserrat Roig: “Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria”

No ens agraden les molles;  volem el pa sencer. Perquè volem. Així ens hem aclamat a Ovidi Montllor mentre hem commemorat el seu any i així ho continuarem fent. I com que tenim un principi anatòmic perquè el nostre cor sempre és a l’esquerra, aquest any homenatgem la Montserrat Roig.

La figura de la Roig és l’exemple de dona en la foscor d’una cambra que, encara que no ho vulguin, és molt i molt pròpia. I ho és per aconseguir grans moments amb l’Ovidi Montllor, per aportar la figura de les paradoxes i contradiccions de diverses generacions de dones que han lluitat per la seva vida, així com també per defensar la llengua i literatura catalanes i enriquir-les. Tampoc podem oblidar la seva aportació a la lluita antifeixista i de construcció nacional a través de les seves diverses tasques culturals.

“La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini” deia Montserrat Roig, i és això el que des de fa dos anys intentem fer des de Som Països Catalans i la Xarxa de Casals i Ateneus dels PPCC, a través de campanyes conjuntes en què tots els casals s’impliquen en la mesura que poden per contribuir a la pervivència de la veu i la memòria de totes aquelles persones que amb la seva obra, la seva manera de pensar, dir i fer les coses, no es van cansar de treballar per un poble, una llengua i una cultura; per la construcció d’uns Països Catalans lliures i solidaris i que sovint han estat silenciades.

Enguany s’ha triat la figura de Montserrat Roig, coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort, amb l’objectiu de donar-li el lloc en la nostra memòria col·lectiva que per la seva obra i el seu compromís es mereix i sovint no li ha estat reconegut. Són molts els motius que podrien justificar aquesta tria, en tant que són molts els aspectes destacables del llegat cultural de la seva obra. D’aquests, però, en trobem dos de rellevants i realment significatius, com són el component feminista, i el relacionat amb la recerca i la lluita contra el feixisme, en els quals s’intentarà fer èmfasi en els diferents actes que es realitzin arreu del territori, ja que l’objectiu de la campanya és fer arribar la memòria i la veu de la Montserrat Roig a tants punts del país com sigui possible.

A més a més comptem amb la publicació del llibre “Montserrat Roig. La memòria viva” de la companya Aina Torres i editat per Sembra llibres, que de ben segur ens serà una eina útil tant per redescobrir la Montserrat com per difondre la seva tasca, podent-lo tenir sempre de referència a les biblioteques de tots els Casals i Ateneus dels PPCC.

Per tant, esperem que gaudiu de tots els actes organitzats en el marc de l’any Montserrat Roig i que la convertim, en aquests i molts més instants, en el nostre centre. Ella mateixa deia que això convertia aquests instants en eterns.